1651 en GOUD


 

 
Topvondst in augustus 2008!

Wat de hobby van het zoeken met de metaaldetector zo leuk maakt is de spanning van het vinden van toch wel iets heel speciaals.
Na het avondeten op 20 augustus 2008 ging ik nog even op zoektocht op een akkertje niet ver van het centrum van Ootmarsum.
Na 10 minuten zoeken en al wat oud ijzer in mijn zak kreeg ik een redelijk signaal.
Even het schepje in de grond en op nog geen 5 cm diepte kwam er een goudkleurige munt tevoorschijn.
Even nog dacht ik aan een 50 eurocent stuk, maar al snel zag ik dat het toch wel iets mooiers was! Het zal toch niet......en ja hoor, mijn eerste gouden vondst was een feit!
Ik had nog geen idee om welk type munt het ging maar het jaartal 1651 ontdekte ik al wel. Natuurlijk zoek je dan de wijde omgeving van de vondstplaats af, echter zonder verder resultaat.
Ik kon ook amper wachten om thuis via internet de munt te determineren. Met behulp van wat collega zoekers via internet kwam ik er al snel achter dat het toch wel een zeldzame vondst bleek te zijn.
Een munt uit het tijdperk van Lodewijk XIV (1643-1715). Een Franse Louis d' or, en aan de letter A (midden van de munt) te zien geslagen in Parijs.
6,63 gram goud 917/1000. In een mooie kwaliteit hebben dit soort munten een aanzienlijke waarde.
Tijdens de regeerperiode van Lodewijk XIV was er oorlog tussen Frankrijk en o.a de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden ( Hollandse Oorlog 1672-1678). Franse troepen drongen toe door tot in het hart van de Republiek en zelfs tot in Utrecht. Alleen de waterlinie verhinderde toen een verdere intocht tot in Holland. De oorlog tussen Frankrijk en de Republiek werd d.m.v de Vrede van Nijmegen ( 1678) beeindigd.
Dat er dus munten uit deze tijd in omloop waren is dus verklaarbaar.

Tot nu toe mijn mooiste vondst in het gebied Ootmarsum!
 
 
 
 
 
Valid HTML 4.01 Strict
Valide CSS!
Webdesign: Jurgen ten Buuren